Çarşamba , 13 Mart 2024
Ana Sayfa / Güncel / 2020 DİB – MBSTS Başvuruları Ne Zaman? Kimler Katılabilir?

2020 DİB – MBSTS Başvuruları Ne Zaman? Kimler Katılabilir?

ÖSYM tarafından yapılacak olan DİB-MBSTS (Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı) nedir? DİB-MBSTS (Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı)’na kimler katılabilir? MBSTS başvuru şartları nelerdir? DİB-MBSTS (Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı)’na başvurular ne zaman? DİB-MBSTS (Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı) sonuçları açıklandı mı?

DİB-MBSTS (Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı) nedir? MBSTS Sınavına Kimler Girebilir?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2010 yılından bu yana yapılmakta olan Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (DİB-MBSTS), Diyanet personeli için büyük öneme sahip olduğu için yakından takip edilmekte. Diyanet bünyesinde görev yapmakta olan imam, müezzin ve Kur’an kursu hocaları gibi birçok kesimi yakından ilgilendiren MBSTS sınavı nedir? Bu sınava kimler girebilir?

MBSTS, Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı’nın kısa adıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin 23. Maddesi uyarınca görevlilerin bilgi seviyelerini ölçmek ve mesleki bakımdan göreve en iyi şekilde hazır bulunmalarını sağlamak, kariyer basamaklarında kriter olarak değerlendirmek ayrıca;

  1. Görev (müktesebi olup başka unvanlarda görev yapan personel) veya görev yerlerini değiştirmek isteyen cami görevlileri,
  2. Yurtdışına din görevlisi olarak gitmek isteyenler,
  3. Hac ve umre hizmetlerinde (Müftü, Vaiz ve Eğitim Görevlileri hariç) din görevlisi olarak görevlendirileceklere yönelik (4/B statüsünde çalışan sözleşmeli personel dahil) Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) yapılır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin 1 inici fıkrasında “Görevlilerin bilgi seviyelerini ölçmek ve mesleki bakımdan göreve iyi şekilde hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla yılda bir Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) yapılabilir.

Bu sınav Başkanlıkça yapılabileceği gibi başka kamu kurum veya kuruluşlarına da yaptırılabilir. Sınavın yeri ve zamanı ile sınavda sorulacak sorular Başkanlıkça belirlenir ve sınavı yapacak kuruma bildirilir. Başkanlıkça gerekli görülmesi halinde sınav soruları ÖSYM’ye veya üniversitelere de hazırlatılabilir.” hükmü yer almaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı en az iki yılda bir Mbsts’ı yapıyor. MBSTS’ı Diyanet İşleri Başkanlığında çalışan imam, Kur’an kursu öğretmeni ve müezzinlere yönelik bir sınav. Eğer görev yerinizi veya unvanınızı (imam iken uzman imam olmak gibi) değiştirmek, yurt dışı ve hac’da görevlendirilmek isterseniz bu sınava girmiş olmanız gerekir.

Yurt dışında görevlendirilmek isterseniz 70 ve üzeri (daha önce böyle oldu) puan almış olmalısınız. Nakil sınavlarında Mbsts’nın ve sözlü puanın ortalaması alındığından Mbst sınavından da oldukça yüksek puan almanızda fayda var. Hac görevlendirmesinde ise görevli olarak kaç kişi alınacaksa en yüksek puan alandan aşağıya doğru sıralama yapılmaktadır. Dolayısıyla Mbst sınavından her halükarda yüksek puan almanız yararınıza olacaktır.

MBSTS sınavı ilk yapıldığı yıllarda görevliler tarafından çok önemsenmedi. Fakat görev yerini değiştirmek isteyen birisi, eğer MBSTS sınavına girmemişse ne yaparsa yapsın yer değiştiremeyince bu gibi durumlar görevliler arasında yayıldı ve gittikçe MBSTS sınavına girenlerin oranı artmaya başladı.

2020-DİB-MBSTS tarihi belli oldu!

2020 Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (2020-DİB-MBSTS), 20 Nisan 2020 tarihinde uygulanacaktır.

Sınava başvurular, 18-24 Şubat 2020 tarihleri arasında alınacaktır. Geç başvuru günü, 5 Mart 2020 tarihidir.

2020-DİB-MBSTS’ye nasıl başvurabilirim?

Sınava başvurusunu yapan ve sınav ücretini yatırarak sınava başvurusunu tamamlayan her aday için ÖSYM tarafından, adayların hangi bina ve salonda sınava gireceklerini, sınav tarihini ve saatini gösteren Sınava Giriş Belgesi hazırlanacaktır.

Adaylar bu belgelerini ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numarası ve aday şifresi ile edinecektir.

Başvuru kılavuzu için tıklayın.

Başvuru yapmak için tıklayın.

2020-DİB-MBSTSye başvuru ücreti ne kadar?

Geçtiğimiz sene Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı’na başvuru yapmak isteyen adaylar, sınav ücreti olan 225 TL’yi ÖSYM kartlı ödeme sistemi üzerinden yatırmıştı. Bu sene de aynı miktarda bir ücret bekleniyor.

ÖSYM’nin sağladığı bu kolaylıkla birlikte adaylar hem sınav ücretini internet üzerinden yatırabilecek hem de başvuruları ÖSYM AİS sayfasından gerçekleştirebilecek. Bu sayede sıra ve benzeri durumlarla karşılaşmadan başvurular kolaylıkla tamamlanabilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (2020-DİB-MBSTS) Sonuçları Açıklandı

4 Nisan 2020 tarihinde uygulanan Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (2020-DİB-MBSTS)değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır. Adaylar, sınav sonuçlarına 30 Nisan 2020 tarihinde saat 10.00’dan itibaren ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile erişebilirler.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI

Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (2020-DİB-MBSTS) Sonuçları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

TEKNOLOJİ İLE EĞİTİMİN BULUŞTUĞU YER: ŞEHİT AHMET ÖZSOY KIZ İHL

15 Temmuz hain darbe girişimi gecesinde Türsat’ı canı pahasına koruyan şehit Ahmet Özsoy’un adını taşıyan …

Bir cevap yazın

Sosyal Medya Hesaplarımız